Tegl og Leca

Tegl og Leca

Leca har vært en viktig del av norsk byggeskikk siden femtitallet, og hundretusener av norske boliger står støtt på en grunnmur av denne geniale byggesteinen. De siste årene har vi også sett en økende interesse for fasader og andre murarbeider i tegl, gjerne i kombinasjon med Leca-produkter.

Tegl – elegant og vedlikeholdsfritt

Stadig flere velger tegl til fasader og interiør, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Tegl gir nemlig et klassisk og elegant utseende, samtidig som det er så å si vedlikeholdsfritt. Du kan også velge mellom mange ulike farger og kvaliteter, noe som gir både arkitekter og murmestre stor fleksibilitet og kreativ frihet.

Den opprinnelige mursteinen.

Teglstein har vært brukt som bygningsmateriale i mange tusen år og er grunnlaget for mureryrket. I Norge ble ikke tegl brukt før på 1200-tallet og da først og fremst i kirker og borger. I Oslo ble produksjon av tegl vanlig på 1300-tallet, noe vi blant annet finner spor etter i Mariakirke-ruinene og Kongsgården på Sørenga. De eldste delene av Akershus festning har også tegl fra denne perioden.

Tegl i vinden igjen

Som murmestre er vi glade for at tegl nå opplever ny interesse fra både arkitekter og eiendomsutviklere. Tegl er nemlig et fantastisk byggemateriale med nesten uendelige variasjonsmuligheter. Teglsteinen blir fremstilt av ulike typer leire og er fra naturens side gul, rød eller brun. Fargen avhenger av innholdet av jernoksid, som gir rødlige farger, og kalkinnholdet, som gir steinen en gul farge. Teglstein kan også gis andre farger ved å tilsette fargestoffer i leiren eller ved farget glasering.

Unike egenskaper
Det er ikke bare det estetiske som gjør at tegl er «gjenoppdaget», men også de unike egenskapene den har som bygningsmateriale. For eksempel er den så å si helt vedlikeholdsfri og takler fukt på en overlegen måte siden den lett porøse strukturen er diffusjonsåpen. Du slipper mugg, midd og andre fuktproblemer og kan glede deg over en flott mur som holder seg like pen i generasjoner.

Leca – murmesterens legoklosser

Leca består av en hel serie produkter med blokker, kuler og spesialelementer, samt ulike former for puss og overflatebehandlinger. Utfordringen er å vite hvilke produkter som er de beste til ulike murbehov, og hvordan de best kan kombineres med andre materialer som tegl, glass eller tre.

Norske byggeklosser
Der tegl er murmesterens historiske fundament, er Leca det moderne valget for effektiv og bærekraftig bygging. Da den ble introdusert i 1954 av AS Norsk Leca, revolusjonerte den norsk byggehistorie ved at familier med vanlige inntekter fikk råd til å bygge eneboliger uten stor egenkapital. Leca er, akkurat som tegl, laget av leire, men i en granulert form som bakes i roterende ovner ved cirka 1200 grader celsius for å forme små kuler med porøs overflate, som så formes til ulike murprodukter.

En «magisk» murstein

De små Leca-kulene gir et murprodukt med egenskaper som gjør at det så å si kun er fantasien som setter grenser for hva du kan bruke det til. Faktisk kan du bygge hele hus fra grunnmur til pipeløp med kun Leca-produkter, og mange entreprenører velger nå bort andre materialer til fordel for Leca på grunn av de overlegne egenskapene til dette «magiske» murproduktet.

Perfekt for passivhus

Leca er et perfekt for valg for bygging av passivhus. Leca gir fantastisk isolasjon og dermed energieffektivitet, pluss at den porøse strukturen gir et godt inneklima. Du vil også unngå fuktproblemer som du kan oppleve når du bygger i tre.

Spør oss om Leca

Vi bygger alt fra hele hus til å utføre rehabilitering med Leca-produkter. Vi kjenner hele produktspekteret og vet hvordan vi best skal nyttiggjøre oss de unike egenskapene til de ulike produktene.

Ta kontakt for en uforpliktende prat om mur i tegl og Leca.

Del på: