Mur, puss og flis

Den opprinnelige mursteinen.

Teglstein har vært brukt som bygningsmateriale i mange tusen år og er grunnlaget for mureryrket. I Norge ble ikke tegl brukt før på 1200-tallet og da først og fremst i kirker og borger. I Oslo ble produksjon av tegl vanlig på 1300-tallet, noe vi blant annet finner spor etter i Mariakirke-ruinene og Kongsgården på Sørenga. De eldste delene av Akershus festning har også tegl fra denne perioden.

Tegl i vinden igjen

Som murmestre er vi glade for at tegl nå opplever ny interesse fra både arkitekter og eiendomsutviklere. Tegl er nemlig et fantastisk byggemateriale med nesten uendelige variasjonsmuligheter. Teglsteinen blir fremstilt av ulike typer leire og er fra naturens side gul, rød eller brun. Fargen avhenger av innholdet av jernoksid, som gir rødlige farger, og kalkinnholdet, som gir steinen en gul farge. Teglstein kan også gis andre farger ved å tilsette fargestoffer i leiren eller ved farget glasering.

Leca – murmesterens legoklosser

Leca består av en hel serie produkter med blokker, kuler og spesialelementer, samt ulike former for puss og overflatebehandlinger. Utfordringen er å vite hvilke produkter som er de beste til ulike murbehov, og hvordan de best kan kombineres med andre materialer som tegl, glass eller tre.

Bad, våtrom og fliser

Dårlig håndverk på bad og våtrom kan føre til svært store og kostbare reparasjoner. Derfor lønner det seg alltid å velge en leverandør med sertifisert kompetanse og lang erfaring fra oppussing og bygging av våtrom.

Overlat badet til proffene

I Norge kan du gjøre mye håndverkerarbeid i boligen din selv, men når det gjelder bad, har du alt å tape og svært lite å vinne om du ikke overlater jobben til profesjonelle. Mange synes også at det å rehabilitere eller bygge et nytt bad er dyrt, og velger derfor den billigste leverandøren. Dette kan fort straffe seg og påføre deg store merkostnader og, i noen tilfeller, erstatningsansvar.

God dokumentasjon er avgjørende

Bygging av bad- og våtrom er underlagt strenge krav, både med hensyn til håndverksmessig utførelse og dokumentasjon. Hvis du ikke følger disse eller du velger en useriøs leverandør, kan det føre til stor skade på hele boligen og også på andres bolig om du bor i en bygård eller i en blokk. Om du likevel har valgt å ta en snarvei og får en vannskade, vil du sannsynligvis få en stor nedsettelse eller bortfall av erstatningskravet ditt, siden god dokumentasjon er et ufravikelig krav for forsikringsselskaper i slike saker.

Et annet poeng i den anledning er at et bad som ikke har dokumentasjon på fagmessig utførelse, per definisjon ikke er godkjent. Det kan blant annet føre til at du får lavere pris på huset ditt, siden en takstmann ikke kan godkjenne et bad som ikke har forskriftsmessig dokumentasjon.

Derfor er det både økonomisk og komfortmessig fornuftig å velge en leverandør som garanterer at du aldri vil få problemer med verken forsikringsselskaper eller takstmenn om uhellet skulle være ute.

Flis avdeling

For store entreprenører er vi den perfekte partner til å levere tjenester innenfor alt som har med murarbeid, flislegging og tømrerarbeid å gjøre. Vår erfaring og samarbeid med andre aktører gjør oss spesielt godt skikket til å være en viktig brikke i et større puslespill. For oss er fagkunnskap og utførelse ikke en enkelt handling, men en vane som gjennomsyrer alt vi gjør. 

Ta kontakt for en uforpliktende prat om mur, puss og flis.

Del på: